zoeken

Het Gentse stadsmuseum

Het Gentse stadsmuseum is een erfgoedforum, een wegwijzer naar culturele elementen van de stad Gent en een platform voor een actief erfgoedbeleid. STAM brengt het verhaal van de stad van vroeger tot nu, en 9000 studios zorgt ervoor dat ze dat verhaal kunnen vertellen op een eigentijdse en dynamische manier. Maak samen met ons in deze case een virtuele wandeling doorheen de Gentse straten, en ontdekt hoe wij de grote promenades en de meest obscure steegjes van de binnenstad digitaal beschikbaar maakten. 

Interactieve multimedia

Maak een wandeling door de Gentse straten, van de grote promenades tot de meest obscure steegjes van de Gentse binnenstad. Met behulp van verschillende kaartapplicaties kan je virtueel doorheen deze Gentse straten walsen en informatie opvragen over verschillende periodes. De verschillende zoom-applicaties maken het mogelijk om schilderijen en afbeeldingen tot in detail te bekijken, en via een aantal multitouch tafels maak je op een aantrekkelijke wijze kennis met de Gentse cultuur. Wij zijn verantwoordelijk voor de vele dynamische applicaties die de bezoeker door het museum gidsen. Via meerdere kaartapplicaties kan je  doorheen de Gentse straten navigeren en informatie opvragen over verschillende periodes. Daarnaast maakt een cloud-tag toepassing het mogelijk om een uitgebreid filmarchief op te vragen op een fijne, interactieve manier. Door verschillende zoom-applicaties is het ook mogelijk om schilderijen en afbeeldingen tot in detail te bekijken, en via meerdere multitouch tafels maakt kan je op een aantrekkelijke wijze kennismaken met de Gentse cultuur.

 


De videocollectie digitaal beschikbaar

Een beeld zegt meer dan duizend woorden, daarom voegde STAM een indrukwekkende collectie aan beeldmateriaal en video's toe aan de tentoonstelling. 9000 studios maakte dit archief volledig digitaal beschikbaar voor de bezoekers van het museum. 

 

9000 studios ontwikkelde een Tag cloud applicatie die de bezoeker op een interactieve manier laat kennis maken met de Gentse geschiedenis. In deze applicatie vind je een wolk van trefwoorden en categorieën. Combineer deze trefwoorden met de tijdlijn onderaan en ontdek het videoarchief. Door een trefwoord te selecteren uit de cloud ga je op zoek naar een stukje geschiedenis over een specifiek onderwerp, uit een categorie die jij interessant vindt. Ga dus zelf op reis doorheen de jaren, jij kiest waarheen, gegidst door de informatie die je in de cloud vindt. Misschien kom je door bepaalde combinaties van trefwoorden wel onverwachts op enkele leuke nieuwe plaatsen terecht. Combineer onderwerpen en categorieën die je interesseren, sleep ze naar de tijdslijn en laat je verrassen door wat er uit de bus komt. Je kan de tijdslijn ook inperken of uitbreiden, om je onderwerp in een specifieke periode te plaatsen. Op die manier zorgt de applicatie ervoor dat je in contact komt met stukjes Gentse geschiedenis die volledig in lijn met jouw interesses liggen.

 

Maak je eigen filmpjes

Via een speciale surface-applicatie, ontwikkeld door 9000 studios, kan de bezoeker zijn of haar eigen kleine film over Gent samenstellen. Elk bezoekersticket kan geplaatst worden op een surface-board. Nadat je dit gedaan hebt beschik je over de mogelijkheid om een aantal filmpjes naar keuze in je persoonlijke vakje te slepen. De filmpjes kunnen gemakkelijk gekozen worden uit verschillende categorieën, van sport en cultuur tot economie en industrie. 

Wanneer je je favoriete filmpjes hebt samen gegoten kan je nog je naam toevoegen en je 'project' wordt automatisch naar de server verzonden. Vervolgens wordt jouw collectie op geregelde tijdstippen geprojecteerd op de vier grote schermen in het STAM (zie foto hieronder). Op die manier maken de bezoekers kennis met verschillende oogpunten op Gent, want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen interesses. 

Van a tot z

9000 studios bouwde de interactieve applicaties van de grond af. Van idee, tot concept, naar ontwerp en uiteindelijk programmatie tot interactieve applicatie. Tijdens dit proces werd er werd niet enkel rekening gehouden met het design en de look, maar ook met de feel van de applicaties. Met de focus op een gebruiksvriendelijke interface en een intuïtive navigatie, kwamen we tot een eindproduct dat geschikt is voor jong en oud.

 


De Gentse kaarten

Via een dynamische kaart-applicatie wordt de bezoeker in de mogelijkheid gesteld om de plattegrond van Gent op verschillende niveau's te bekijken. Je kan zelf kiezen welke 'lagen' je aanvinkt en welke niet. Op die manier krijg je zicht op de verschillende componenten die van Gent de bruisende stad maken die ze is. 

 

Bekijk Gent vanuit verschillende standpunten: water, wonen, bedrijvigheid, verkeer, groen, en krijg zo een uniek beeld van de stad en de onderliggende dynamiek. Wanneer je alle componenten aanvinkt krijg je de synthese-kaart van hoe Gent er in zijn geheel uitziet (zie de foto onderaan.) Je kan ook zelf aan de slag met je kaart. Maak een virtuele wandeling door de Gentse straten, van de grote promenades tot de meest obscure steegjes van de Gentse binnenstad. Ga op zoek naar interessante plaatsen en ontdek hun geschiedenis via tekst, foto's en video's, allemaal beschikbaar vanuit een dynamische legende.

Een echt prijsbeest

Sinds zijn oprichting rijft STAM de ene award na de andere binnen. Het stadsmuseum werd ingericht op de gerenoveerde Bijlokesite, waarvoor het al gauw de Vlaamse Monumentenprijs werd toegekend voor de herdirectie van een historische site. Daarnaast won STAM ook de Thuis in de Stad-prijs, en directrice Christine De Weerdt werd bekroond met de prijs voor Cultuurmanagement. En omdat er nog een plekje over was op de schoorsteen, haalde STAM in 2012 ook de prestigieuze Museumprijs binnen. Niet slecht!


 

geleverde diensten


let's work together

T. +32.92250528 contacteer ons >

We would like to stay friends

Volg 9000 studios op de sociale media, blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes, en deel ons met je homies.

I pitty the fool!
zoeken
druk op enter om te zoeken (annuleer)
 
Deze website gebruikt veilige cookies om jouw website-ervaring te verbeteren. Ok Lees meer